Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Green Lighthouse

CO2 neutralt byggeri

"Det er regeringens ambition, at Danmark er et foregangsland på det grønne område. Dog kan gode intetioner ikke stå alene. Det vigtigste er de initiativer og tiltag der rent faktisk ændrer samfundet. Green Lighthouse er sådan et konkret initiativ på alle parametre, og nu er det også certificeret for det."

Siger klima-, energi- og bygningminister Martin Lidegaard (R).

Green Lighthouse er Danmarks første offentlige CO2neutrale byggeri. Samtidig er Green Lighthouse et socialt og fagligt tyngdepunkt for den naturvidenskabelige campus. Den runde bygning ligger med en afdæmpet autoritet i et område med mange forskellige bygningsudtryk, et væld af skæve vinkler og forsvindingspunkter. Bygningens translucente kompositfacade har et udadvendt udtryk som modspil til områdets introverte nabobygninger. De mange grønne nuancer i facaden giver et let levende udtryk, der er understøttet af bygningens skulpturelle indskæringer.

Et socialt samlingspunkt

Indvendigt, som udvendigt, er cirklen omdrejningspunkt for arkitekturen, og lette trapper følger formen gennem bygningens indre mod ovenlysvinduerne. Hver etage åbner op for studiearealer, og øverst ligger Faculty Lounge med en store tagterrasse. I energiprofilen for huset spiller cirklen også en central rolle, da den skaber mest muligt volumen med mindst mulig overflade, hvilket giver et lavt varmetab og understøtter det CO2 neurale byggeris energiprofil. Udvendigt fanger formen solens vandring over himlen, og persienner opfanger solvarmen som opvarmer bygningen.

Verdensmål på Green Lighthouse

Green Lighthouse er bygget lang tid før verdensmålene blev formuleret, men projektet er en vigtigt reference for vores arbejde med CO2 neutralt byggeri. Det markante design sikrer, at huset har et meget lavt energibehov, som kan dækkes af vedvarende energikilder. Arkitekturen står således for 75 % af den samlede energireduktion, mens de avancerede tekniske installationer dækker resten, så huset bliver CO2 neutralt. Projektet er derfor en vigtig reference for vores arbejde med ressourceforbrug i byggeriet. Denne viden bruger vi aktivt i vores arbejde med verdensmål 13: klimahandling. Derudover er der som i vores andre læringsmiljøer et stort fokus på at skabe ideelle rammer for kvalitetsuddannelse, hvilket bidrager direkte til verdens 4.

Bygherre
Bygningsstyrelsen
Område
970 m²
Årstal
2009
Beliggenhed
København, Danmark
Samarbejde
Københavns Universitet, Bygningsstyrelsen og Københavns Kommune, COWI, Hellerup Byg, VELUX, VELFAC.
Billeder
Adam Mørk
Brugere
Københavns Universitet, Det Naturvidenskabelige Fakultet
Priser
  • I 2010 blev Green Lighthouse belønnet med Københavns Kommunes Arkitekturpris og i 2011 vandt bygningen Dansk industris Innovationsprisen for de innovative løsninger, der er indarbejdet i arkitekturen.