Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

K.B. Hallen

Stoflig genklang

”Set fra Peter Bangs Vej står hallen stadig med sin karakteristiske form og sit enkle logo. Hvor buen før dominerede hele gavlen, skæres den nu over af et tværgående volumen, der består af et finmasket net af hvide fliser med skæve former, der smukt reflekterer himmellyset og står i smuk tektonisk kontrast til den store buede glasgavl. ”

Fra juryens motivation for Frederiksberg kommunes bygningspræmiering 2019

K. B. Hallen er genopstået I en moderne nyfortolkning på Peter Bangs Vej på Frederiksberg. K.B. Hallen, som brændte ned i 2011, var et kulturhistorisk ikon, og den nye eventhal deler den nedbrændte hals markante arkitektoniske DNA. K. B. Hallen har siden 1930erne dannet ramme om sagnomspundne koncerter og et aktivt foreningsliv. I den nye hal har vi genskabt og genfortolket eventhallens særlige arkitektoniske identitet. Dermed bliver hallens særlig stoflighed, der var præget af et væld af datidens farver og materialernes struktur, i den nye fortolkning til naturlige materialer, der giver hallen en sanselig tekstur. Blandt andet giver håndlavede glaserede klinker i facaden en tyngde og tekstur, der reflekterer omgivelserne, mens bambuspaneler i det indre giver varme og glød til loungeområder og så lader ankomsthallens næsten 20 meter høje betonvæg, der er støbt på stedet, den oprindelige hals materialitet genindtage sin retmæssige plads.

Tre grundelementer

Den ny K.B. Hallen er formgivet over tre grundelementer: Gavlen, Skiven og Buen. Gavlen er den store glas facade, som skaber tydeligt kig ind i K. B. Hallens indre. Dermed skaber Gavlen en let flydende sammenhæng mellem hallens liv og det omgivende byrum. Åbenheden forstærker hallens tiltrækningskraft, så den ellers tilbagetrukne eventhal suger gæster og forbipasserende til sig med sit varme lys. Skiven er den svævende førstesal, der omslutter hele hallen. Her bryder mere end 500 små vinduer facadens struktur med små lysglimt, der yderligere understøtter fornemmelsen af forbindelse mellem ude og inde. Skiven er beklædt med håndlavede hvide klinker, der er specielt fremstillet til K. B. Hallen. Klinkernes karakteristiske knæk og glaseringen får facaden til at reflektere omgivelsernes lys og liv, og styrker dermed hallens forbindelse til byrummet. Inde i Skiven er barer, loungeområder og mødelokaler placeret rundt om koncertsalen. Koncertsalen ligger under Buen, der er det store samlende tag. Buen er en væsentlig del af den arkitektoniske DNA, da den i byrummet genskaber KB hallens velkendte silhuet, som samtidig også skaber sammenhæng med de bagvedliggende haller. Den gamle bue dominerede hele gavlen, men i den nye hal lader vi nu Skiven bryde Buen mens Gavlen lader hallen åbne sig mod sine omgivelser.

K.B. Hallen er et socialt samlingspunkt

Den nye K. B.Hallen bidrager i høj grad til det sociale miljø på Frederiksberg. Særligt forløbet fra Peter Bangs Vej og henover den nye forplads mod den lysende, åbne bygning, skaber en klar forbindelse mellem hallens indre og det omgivende byrum. Forpladsen er et kærkomment sted at sidde og tage et hvil og betragte byens liv og KB Hallen. Og den nye KB hal er netop et samlingspunkt for byens liv, en eventhal af netop denne størrelse har I den grad været savnet I hovedstadsområdet, men med den nye K.B. Hallen er der igen en ramme for kultur og events som har manglet siden 2011.

Bæredygtighed og verdensmål på K.B Hallen

K. B. Hallen er skabt til at holde længe. K. B. Hallen er skabt, så den kan tilpasses de mange, forskellige og fremtidige aktiviteter med sin fleksible arkitektur. Råhuset er designet med synlige, ubehandlede, færdige overflader, ligesom i den oprindelige K.B.Hallen. Dermed får eventhallen en forventet levetid på langt over 100 år, hvilket sikrer, at den kan stå som kulturikon for mange kommende generationer. Projektet tager højde for problematikker, der vedrører verdensmålene, men er ikke designet til at realisere verdensmålene. Projektet adresserer verdensmål 3: sundhed og trivsel, verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst, verdensmål 10: mindre ulighed, verdensmål 11: bæredygtige byer og lokalsamfund og verdensmål 17: partnerskab.

 

Bygherre
K.B. – Kjøbenhavns Boldklub
Område
9400 m²
Årstal
2019
Beliggenhed
Frederiksberg, Danmark
Samarbejde
Marianne Levinsen Landskab, Rambøll
Billeder
Niels Nygaard / Film, Adam Mørk
Priser
  • K.B.Hallen er udnævnt vinder af den Europæiske Stålpris som del af European Steel Design Awards 2019 og modtog Frederiksberg Kommunes bygningspræmiering for arkitektur 2019.