P-hus Hannemanns Allé
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

P-hus Hannemanns Allé

Et grønt loop

Det runde P-hus på Hannemanns Allé i Ørestad lyser op som en grøn biotop. Inde i P-huset snor et spiralforløb sig mod himlen. Den runde form giver bygningen et markant æstetisk udtryk. Samtidig sikrer formen, at parkeringshuset kan tilpasses fremtidige behov for udvidelse eller ændret brug. P-hus Hannemanns facade lyser op i byrummet, og de mange grønne planter gør, at parkeringshuset opleves som en levende organisme. De grønne planter er som en livlig kontrast til det sorte, pulverlakerede stålværn, som udgør den anden halvdel af facaden. Værnet, som vi har designet, er en innovativ løsning, der kombinerer to formål: De skaber sikkerhed for brugerne af parkeringshuset og rummer plads til et væld af planter i de fastmonterede plantekasser. Værnet er perforeret, hvilket skaber et åbent hus med let udsyn. Facaden skaber en rytme i bygningens udtryk, og relieffet vokser gradvist i takt med bygningens højde.

Grønne planter på parkeringshuset

Projektet har en klar vision om, at parkeringshuset skal give mere til brugerne og omgivelserne, end det tager. Derfor er bygningen skabt så parkeringshuset bidrager til oplevelsen af byrummet og livet omkring byrummet. Den markante arkitektur og det grønne træk på facaden skaber en iøjnefaldende arkitektur. Samtidig opfylder P-hus Hannemanns Allé den traditionelle funktion; at opbevare biler. P-huset på Hannemanns Allé er en inspirationskilde for fremtidige bæredygtige og funktionelle parkeringshuse, hvor særligt facadens grønne træk bidrager til omgivelserne. Den åbne konstruktion lader luft og lys strømme ind i bygningen, hvilket nedsætter behovet for belysning og ventilationsanlæg. Det er et energibesparende koncept, fordi belysning og ventilation i videst muligt omfang sker naturligt. Udenfor selve bygningen har vi arbejdet med belægningen og beplantningen, så området indbyder til at gøre et kort ophold – eksempelvis for at betragte bygningen eller tage trappen op til ottende sal og få en storslået udsigt over Ørestad. Dermed er parkeringshuset ikke blot et trafikalt knudepunkt. P-hus Hannemanns Allé er et pejlemærke, som forbipasserende kan interagere med.

Tryghed og udsyn

Inde i parkeringshus Hannemann har vi arbejdet med dobbeltprogrammering. Der er en grøn have i stueplan i forbindelse med trappe- og elevatortårnet. Hele vejen rundt om trappe- og elevatortårnet strækker den aflange have sig, hvor husets brugere kan sætte sig og nyde udsigten til det grønne. En del af beplantningen er slyngplanter, som med tiden skal klatre hele vejen op ad det centrale tårn og langs de broer, som forbinder sneglegangene med tårnet. Af samme grund er belægningen udenfor huset indrettet med optimale tilgængelighedshensyn og designet til at flette sammen med græsset. Dette valg sikrer, at der bliver etableret et let genkendeligt hierarki mellem de forskellige stier;

  • de funktionelle direkte ad­gangsgivende
  • overgange med en kombination af græs og belægning
  • trådte stier alene med slået græs.

 

Bygherre
By og Havn
Areal
16.464 m²
Årstal
2021
Beliggenhed
København, Danmark
Samarbejde
5E-BYG