Arenakvarterets skole
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Arenakvarteret School

The open arena

Our vision for the new school in Arenakvarteret, was to create a school that is open and inviting. In close interaction with Ørestad and the green common the school promotes learning, movement, health, creativity, and innovation. With the design, we strive to make Arenakvarteret School a local social hub for the citizens of the area and all of Copenhagen. The project is focused on creating an architecture that is both accommodating and promotes community and have numerous activities both during and outside of school hours.

The architecture of the project enables teachers and students to think outside the traditional boundaries of learning. It supports a learning environment with fewer and more fluid transitions between subjects, age groups and classes. It creates the opportunity to realize ideas, rethink traditional forms of teaching, execute project-based learning and change the learning settings underway if needed.

The architecture creates a setting in which the school is a dynamic and vivid ‘city inside the city’ where children, youngsters and adults alike spend their day-to-day. Arenakvarteret School is organized in two primary zones: the Plinth on levels 0-1 and the Terrace House on levels 2-5. The Plinth constitutes the lower common area of the school where the swimming pool, sports hall, movement studio, auditorium, food workshop, canteen and youth-area are located. The Plinth also contains the area for secondary school, the administration and the learning centre. These facilities can be accessed via the double-heighted arrival room. By including a double-heighted room, we create a spatial course that sets a clear hierarchy in the common area. In the centre of the arrival room, there is a distinctive orange Learning Stairs, which is both a staircase and a sitting area during breaks or classes. The Learning Stairs climbs up through the building and provides access to the Terrace House and the other floors. The central, multipurpose Learning Stairs are an important part of the school’s communality and can be used for everything from group work to concerts.

The Terrace House grows up through the Plinth to form a free-standing building of four displaced floors. Levels 2 and 3 contain the primary school and the creative workshops whilst levels 4 and 5 contain middle school/after school area, the music room and nature & technology area.

Every area in our competition proposal for Arenakvarteret School is well-defined. Each section has its own gathering point where people can meet and be part of a community. The Learning Stairs and the activities in the common area connect the different levels and function as a meeting place for all the users of the house. Thus, community across sections and age groups is strengthened.

Learning stairs and a sea of after-school activities for Arenakvarteret school

In our competition proposal we have focused on sustaining unity and community through the architecture. The common area contains the Learning Stairs and makes up the heart of the school. Here the users of the school arrive from the south and north of the building wherefrom they move through the diverse architecture of the school. The common area is buzzing with activity day and night. Students can exercise in the swimming pool, participate in the activities of the movement studio or reside in ‘The Flying Common’ – the large green area of the school. The older students will receive a separate area called ‘The Young Corner,’ which is in direct extension of the Canal Square, where they can stay and socialize after an eventful day of school.

The most important characteristic of our competition proposal for Arenakvarteret School is that it makes available more than just physical settings. We have created an architecture of learning that will enable the students to express themselves and evolve. This is expressed through e.g. The Garden of Experiments, The Learning Centre and the many creative workshops. The students can exhibit their artwork in the exhibition area, produce video in the film studios, experiment with 3D printing in the school’s fablabs and make use of the communal kitchen. Hereby we have created a learning environment where knowledge becomes action through physical activity, creative expression and the opportunity to visualize and try out new ideas.

Sustainability – an integral part of the learning culture

Our competition proposal for Arenakvarteret School has been created knowing that, the physical settings set the foundation for lifelong learning and are a part of developing a sustainable world. The students learn about sustainability, energy and the environment because it is a natural part of their everyday. E.g., the waste system is visible, teacher and student can include the school’s own solar panels in learning about energy sources of the future, the students can grow and tend to their own plants, and they can test the heat-isolating properties of the climate screen using a thermographic camera.

Overall, in our competition proposal we have worked with a sustainability strategy where social elements and learning are as central as the building’s energy design, materials and climate screen as well as waste management, water usage and a healthy indoor climate. In our competition proposal we have hereby made sure that Arenakvarteret School will have integrated sustainability points concerning both social and environmental aspects. A low use of energy and water is among the proposal’s environmental actions because the solutions we have worked with are optimised in relation to the use of sustainable energy, use of natural heating, lighting and ventilation as well as reuse of rainwater. The materials we have worked with are robust, aesthetic, durable, low-maintenance and sustainable. E.g., we have worked with wood as a recurring material in the whole building – e.g. on the façade. The centrality of flexibility in our proposal for the school architecture makes the building sustainable since it can be adapted to changes in the future needs for learning.

Client
Københavns kommune
Area
17.500 m²
Year
2019
Location
Ørestaden
Collaborators
Kjaer & Richter architects, NCC, 1:1 Landscape, Lyngkilde Engineers, In_situ arkitekter maa
Images
EDiT - architectural visualization studio, Christensen & Co.