Campus Albano

Learning terraces

At the heart of ‘Vetenskapsstaden’, in the northern part of Stockholm, a 150,000 m2 university area will unite the universities of the city. Part of this project is Campus Albano. Placed on the sloping terrain between Albanovägen and Brunnsviken, the two central buildings moves from five to two storeys high and form terraces reminiscent of giant steps. ‘Albanotrappan’, a large outdoor staircase between the buildings, is the unifying element and the primary access point to the area with direct entrances to meeting places and teaching facilities inside. A zone with an atrium and green courtyards in the middle of the buildings lets in daylight and creates a sense of proximity with the outdoors. The buildings have distinct volumes, with the scale being broken by the non-uniformity of the façades, adding rhythm and a sense of vibrancy to the area. The location of the building in the Royal National City Park, and its strong focus on sustainability and biodiversity, are integrated in the design.
 
“In order for Sweden to become a leading research and knowledge nation, we need an attractive campus environment where people and ideas can meet. Albano will be an important meeting place for researchers and students from all over the country and will help to strengthen our international attractiveness.” – Says Helene Hellmark Knutsson, Minister of Higher Education and Research.
 

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN.
We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 8: Decent work and economic growth and SDG 17: Partnerships for the goals.

ClientAkademiska Hus, Stockholm
Area36.000 m²
Year2020
LocationStockholm, Sweden
CollaboratorsCedervals, BSK, Nivå Landscape AF (installations), COWI
Imagesbeauty and the bit, Christensen & Co. Architects
UsersUniversity of Stockholm