P-hus Hannemanns Allé
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Car Park Hannemanns Allé

A green spiral

The circular car park at Hannemanns Allé lights up as a green biotope. The car park is designed as an open spiral divided between eight floors, which creates a prominent, aesthetic appearance. By choosing a spiral shape it is possible to expand or adjust the building for future needs. One of the distinctive features of the building is the vivid façade with its many green plants. It has an integrated perforated guard rail in black powder painted steel, where the plant modules are placed. The modules are shaped as a flat arc with a clear vertical marking in the middle of each plant box. The façade gives the building a rhythmic appearance, where the reliefs will gradually grow concurrently with the height of the building.

A green façade

The project is based on the vision that the car park should give back more to its users and surroundings than it takes. Therefore, the car park at Hannemanns Allé is designed as a source of inspiration for future sustainable and functional parking garages. This is emphasized by the green belts on the building. They are large plant boxes placed between the openings, which allows daylight and fresh air to float inside the building. Therefore, our concept can be characterized as energy-efficient, since lightning and ventilation will occur naturally as far as possible.

As part of the new car park, we have worked on integrating the surroundings, cover, and plants to generate room for short breaks and create an openness inside the car park – and allow glimpses of the inside of the building when standing outside. In this way, the car park will not just be integrated in the infrastructure on Hannemanns Allé. The building will also function as a point of orientation and invite to a quick stop for people passing by. The car park at Hannemanns Allé is part of a new tendency in Copenhagen’s urban spaces, where double-programmed parking garages contribute with both energy and life to the urban space while at the same time fulfilling their original purpose; to store cars.

Safety and views

Car and walking traffic will both arrive at the car park from Hannemanns Allé, which creates a strong connection to the surrounding urban space. We wanted the inside of the building to play a role in the urban space too, which is another way we have worked with double programming. To fulfill this goal, we have decorated the center of the spiral with a lush green garden – not only to pass on the concept of the green façade to the inside, but also to rethink the way car parks are built and used. The green garden stretches all the way around tower containing the staircase and elevator. It consists of twiners, which will eventually climb up through the tower and along the bridges, that connect the spiral hallways. The same idea underlies the pedestrian cover, which will be merged with the grass and is designed with considerations on optimal accessibility for pedestrians. The design ensures an easily recognizable hierarchy between the different paths. These paths are:

  • functional, providing direct access
  • transitions with a combination of grass and cover
  • solely treaded paths with mown grass
Client
By og Havn
Area
16.464 m²
Year
2021
Location
Copenhagen, Denmark
Collaborators
5E-BYG