DTU B310
DTU B310
DTU b310
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

DTU Energy – B310

Intervowen research facilities

"This project has been created with open books, has kept the time schedule and worked with sustainability and digitization and architecture in a successful and inspiring way. Everyone on this team has shown professionalism, courage and responsibility. Everyone has worked so hard, and now the team has won the Building of the Year Award."

The judges motivation for rewarding B310 the prize as Building of The Year 2019.

Building B310 at Technical University Denmark (DTU) provides DTU Energy, DTU Physics and DTU 3D Imagining Center with new facilities and creates a space for interdisciplinary collaboration. The six story high building includes custom designed research facilities and generic flexible laboratories able to meet future needs. The facade is designed as patterns of brown coppery sections, adding a lightness and vibrancy to the large building. The choice of dark brown metal combines modern materials, used for several new buildings on campus, with a reinterpretation of the traditional colors – yellow and black – resulting in a façade that adds yet another contemporary layer to the DTU campus. At the ground floor, the facade is folded up into a canopy sheltering a pathway along the building where panoramic windows allow bypassers to get a sense of the inner life. Inside, social activities are centered at the ground floor and winds up through the levels at the southern end of the building. Here, visual and acoustic connections permeates the building, creating a web of social wormholes that facilitates a dynamic research environment. The project is carried out in a close collaboration between client, advisors and contractors, thus all stakeholders have been actively contributing to the project from day one.

A Sciense facility to the future environment of science and learning

We know through experience that research facilities and laboratories often grow and mutate, and that it can be expensive and complicated to transform an installation-heavy building if it’s not designed for it. Therefor, we have designed parts of building B310 to be transformable through, among other ways, flexible interior design in the laboratories. The architecture is organized with an understandment of function and construction while indoor spaces are designed as open and inviting through big glass facades that brings in daylight. In the design of the research facility we have also considered the different professions of the house that all require vibration free spaces and a very stable indoor climate. In the new 3D center it is very important that the architecture accommodates science where X-ray machines and neutron kanons are used. Furthermore the research facility needs to fulfill strict security regulations for radiation through shields and installations to the committed areas so that pipes for ventilation are not affected.

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN. We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 7: Affordable and clean energy, SDG 8: Decent work and economic growth and SDG 17: Partnerships for the goals.

Client
Technical University of Denmark (DTU)
Area
9.500 m²
Year
2019
Location
Lyngby Campus, DK
Collaborators
MOE engineers, MT Højgaard contractor
Images
Niels Nygaard
Users
DTU Energy, DTU Fysik, DTU 3D Imagining Centre
Awards
  • Building 310 at Danmarks Tekniske Universitet – DTU wins the Special Destinction Award Open BIM Award, Building of the year 2019, and implementations prize at the Digital Process Award 2020 and the Architizer Awards 2020 in both Higher Education & Research Facilities category and the Architecture +BIM category