DTU Risø
DTU Risø
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

DTU Risø Campus

Innovative research environment

Our expansion and transformation of DTU Risø connects the campus through green garden spaces, a vibrant study and research environment, and a united architectural concept. The architecture creates a relaxed atmosphere by mixing the recognizable with the innovative. New modern offices and research facilities support a good working environment and the important research into sustainable energy.

DTU Risø is located in scenic green surroundings and with a clear view of the ocean. Since 2012, DTU Risø has been the unified campus for the Department of Wind Energy – a strong research environment that gathers all the researchers in one place, so they can easily exchange ideas and develop new knowledge. We have created an architecture with flexible, functional, and modern facilities that strengthen this research into the future of energy. The new buildings are at the same time a continuation and reinterpretation of the aesthetics of the existing campus buildings, which are characterized by yellow bricks.

A facade that brings together the campus

The architectural concept brings together all the elements of the existing campus architecture to support consistency on campus. For the façade, we use natural materials that patinate beautifully and harmonize well with the surrounding buildings. The yellow bricks on the lower part of the façade are a direct continuation of the existing buildings. A ribbon of brick chips at the top is a reinterpretation of these bricks. The chips are mounted on tiles in an innovative use of the traditional material that gives the buildings a modern look and signals that DTU Risø is an attractive, state-of-the-art research environment.

A modern transformation

Our renovations of buildings 100, 101, and 125 create a modern and functional research environment, where the functions are separate but with many visual connections across the buildings. The design supports a better work and study environment through its many open and intuitive transitions. The office walls are made of glass, allowing for light to flow through the building and for the building’s users to experience the activity in the house.

Garden spaces

In our new buildings, buildings 123, 171, and 170, we have designed state-of-the-art laboratories and workshops for research and testing. In addition to the facilities complying with all functional requirements, they are spacious and comfortable to stay in for many hours at a time. The new buildings contribute to creating a closer campus with a strong identity and collaboration. Furthermore, they allow for small, intimate garden environments between the buildings that, through materials and planting, support the connection between different sections on campus. In the garden spaces, there is room for everything from informal meetings and breaks to longer stays and test sites.

DTU Risø’s new front

Our new building 171 is visible from the main road. The building’s beautiful and interesting design makes it a clear characteristic when driving through the fjord landscape. The architecture showcases a modern and international research environment that attracts top researchers, so that Denmark retains its leading position in wind energy research. The building’s accommodating arrival area with garden spaces guides visitors into the building to the open entrance space. This room is a knowledge sharing space which allows for exhibiting current research and makes visible the daily workflows of employees, students, and guests. Here, too, there’s focus on daylight and openness with large windows and a view to adjacent rooms. From the entrance space, the house’s users can enjoy the view of the gardens, where life unfolds in the summer, and Roskilde Fjord. A long hallway with skylights binds the different sections together and gives access to modern teaching rooms, test laboratories, control rooms, workshops and changing rooms.

Sustainable ambitions

In the project, we have focused on renovating the existing facilities as far as possible in order to save materials of new construction. In the new buildings, we have used robust and durable materials, making them easy to maintain. The buildings have a good indoor climate with materials that do not emit harmful amounts of dust and fumes. Our new buildings are very flexible, so they can be easily adapted to future needs and thus, be used for many years to come. For example, we have placed all the workshops’ technical installations on the first floor, so that the rooms can easily change functions in line with developments in the research environment without complicating the technical solutions.

Client
Danish Building and Property Agency
Area
New buildings: 4.700 m2, Renovation: 2.450 m2
Location
Risø, Roskilde
Collaborators
NORD Architects, BAM Danmark, Norconsult, Langvad Arkitekter, 1:1 Landskab
Images
Niels Nygaard
Users
DTU