Kistefosdammen Kindergarten has been awarded both Danish Building Award for Energy Concept in 2018 and a 2017 Future BuiltAward for excellent perfomance after construction.
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Kistefossdammen Kindergarten

Harvesting the sun

“The winner project combines the nursery spaces with a well thought technical concept. The project is designed with ridges that both capture the solar energy and provide the nursery with daylight and fresh air. The ridges also help with a buoyancy for natural ventilation and funny lighting for the children”

Tells Ulla Hahn, jury member and consultant for FutureBuilt.

Exciting spaces organised like a small village make up the interior of Kistefossdammen Kindergarten in Norway. Child-scale spaces stimulate curiosity and the desire to explore. The kindergarten is part of the ambitious FutureBuilt programme, under which the three largest municipalities in the Oslo area work together to create climate-neutral buildings of high architectural quality. The architecture of the energy-plus kindergarten has passive and technical solutions that make the building produce more energy than it uses. With a close connection to both city and nature, the kindergarten stands with it’s architecture as a sculptural, ressource aware bilding connected to the neighborhood. The architectonic koncept is formed from a desire to create an environment for learning where the physical settings supports the well-being of both children and adults and their understandment of energy, environment and biodiversity. The project also creates a great value for the community by enlarging the knowledge of energy consumption of the future genrations.

Kistefossdammen – A child sized village

The design of the roof is key to the institution’s energy design. Along with large windows in the facade, south-facing roof surfaces are geometrically optimized to create unusually good daylight conditions. In addition, solar cells in the roof harvest the sun and ensure that the building produces a surplus of energy. Throughout the building, the architecture and spatial qualities provide an insight into how energy, environment and biodiversity can be balanced in a modern kindergarten. The learning environment in the kindergarten is organized as a small village with streets and plazas, that gives the different parts of the building identity and character. The kindergarten is divided into zones, where every zone has it’s own small plaza. All of the zones are connected so that the children have acces to a common learning space where they can go discover. Niches and small rooms in child size are scattered all over the place and the architecture of kindergarten encounter the landscape outside where the kids are free to play and learn.

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals. We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 7: Affordable and clean energy, SDG 8: Decent work and economic growth, SDG 11: Sustainable cities and communities, SDG 12: Responsible consumption and production and SDG 17: Partnerships for the goals.

Client
Asker Municipality
Area
1360 m²
Year
2017
Location
Asker, Norway
Collaborators
Lassen Landscape, MOE (NO), Henrik-Innovation
Images
Are Carlsen, Christensen & Co. Architects
Awards
  • Kistefossdammen Nursery was awarded a Future Built Award 2017 for the performance of the project after it was handed over to the municipality of Asker, Norway, and the Energy Award from The Danish Building Awards 2018