click and drag

KTH Educational Building

A learning experience

The new multi-functional educational centre for the Royal Institute of Technology (KTH) in Stockholm is a learning environment for educating building designers and constructional engineers. The building is designed as a flexible learning laboratory and it is accessible to the entire KTH Campus. The spiralling layout of the building is like a textbook come to life, where easily readable constructions and installations can be used for teaching purposes. Developed through discussions, study trips and a programming phase outlining the ambitions, the design features numerous spaces that create a diverse building with large, bright, small, quiet, transparent, loud, sloping, underground, light and dark spaces. A central staircase spiraling up through the building ensures plenty of light and provides an airy study environment. The façade is keeping with KTH’s almost 100-year-old tradition of using brick, while the beaver tail tiles is a contemporary energy-efficient twist that brings the past into the future.

The ambition has been to create one of KTH’s most flexible and innovative educational environments. At the same time, it has been important not to create something that is experienced as too high tech. It’s going to be a vibrant environment where everyone is welcome” – Sara Eriksson, KTH’s local Project Manager.

 

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN. We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 7: Affordable and clean energy, SDG 8: Decent work and economic growth, SDG 11: Sustainable cities and communities, SDG 12: Responsible consumption and production and SDG 17: Partnerships for the goals.

ClientAkademiska Hus, Stockholm
Area3600 m²
Year2017
LocationStockholm, Sweden
CollaboratorsWSP Group, Incoord, Wilke Wirén Luhr
ImagesMikael Olsson, Christensen & Co. Architects
UsersKTH, Architecture and Engineering