Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Life Science & Bioengineering B202

An ambient Biosphere

”The Biosphere apears as something taken out of the future. At the same time the warm glow of the oak lamellaes is recognizeable and comforting. Thus, the space becomes simultainiously know and un-known – displaying the high standard of craftmanship everywhere”

Judges committee of the Danish Carpentry Guild in their motivation for rewarding the project the Carpentry award in 2017.

The new building for Life Science and Bioengineering is the largest project since the Technical University of Denmark (DTU) was inaugurated in the 1960s. In a respectful yet innovative interpretion of the original architecture of the DTU Campus, the façade of gold-anodised and black-lacquered aluminium is broken into sections with niches and balconies that create a vibrant sense of scale and brings in daylight. The building rises from the ground opening up into a warm wooden interior where the atmospheric atrium, the Biosphere. The Biosphere is the heart of the building and the 13 metre tall atrium will form an exciting center for encounters between scientists, employees and students across floors. The thousands of oak lamellas translate the golden hue of the façade into an inner texture, that reflects the professions of biology and nature. On the same time, the oak lamellas mirror the unique nature rich surroundings and symbolize the grove of oak trees that once was located on the site of building B202.
The building also houses research facilities and laboratories with a wide range of functions, including gigantic saltwater tanks, fish pens and a state-of-the-art ventilation system.

The research architecture creates cross pollination

The Biosphere is the place where more than 800 scientists and students from the National Institute of Aquatic Resources (DTU Aqua), the National Food Institute (DTU Food) and the National Veterinary Institute (DTU Vet) meet. The atmospheric atrium creates a sensuous meeting point trough it’s acoustics, smell and visual density. Through the architecture we create a connection to the long history and future ambitions of DTU. Solid and recognizable materials, seen all over the facilities of DTU such as slate and oak, gives the building a heaviness and authenticity. The clinic laboratories where science is the main focus are in great contrast to the social and warming biosphere. Here daylight flows from large skylights above oak-clad meeting boxes that almost float in mid-air. The meeting boxes, that almost look like big blocks, create a wealth of spatialities, where people kan meet across professions, that research in everything from sustainable use of the ocean, to nutrition, resistance of antibiotics and more.

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN. We have worked with issues related to: SDG 2: Zero hunger, SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 7: Affordable and clean energy, SDG 8: Decent work and economic growth, SDG 12: Responsible consumption and production, SDG 14: Life below water and SDG 17: Partnerships for the goals.

Client
Technical University of Denmark (DTU)
Area
47.000 m²
Year
2018
Location
Lyngby Campus, DK
Collaborators
Rørbæk & Møller Architects, Schul Landscape Architects, COWI, Norconsult
Images
Adam Mørk
Users
DTU – Aqua, Veterinary, Food Engineering
Awards
  • In 2017 the Biosphere received The Danish Carpentry Award and in 2018 building B202 won the Architizer A+ awards Popular Choice award in details – plus – architecture +wood.