Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Linnéuniversitet i Kalmar

Universitet ved havet

På universitetskajen i den svenske by Kalmar, ligger Linné Universitetets nye studie- og undervisningsmiljø. Med tæt forbindelse til byens liv og præget af miljøet omkring havnen, med sejlbåde og industrihavn, står universitetetsbyggeriet som et fyrtårn for bæredygtigt byggeri – både i forhold til miljø, økonomi og social bæredygtighed. Universitetsbyggeriet rummer fire fakulteter og er fordelt på tre internt forbundne bygninger. Bygningskompleksets arkitektur tilpasser sig de ældre dele af Kalmars mindre skala og bliver dermed også et universitetsbyggeri i menneskelig skala. Resultatet er et uddannelsesmiljø i forskellige højder, men med en gennemgående indre gade. Over alt i den velkendte gadetypologi har vi skabt åbne studiepladser og sociale mødesteder. Arkitekturens opbygning skaber er dermed organiseret over en struktur, der gør det nemt at orientere sig i bygningerne. Samtidig sørger vi for at der er rigelige mængder dagslys, der sikrer et optimalt indeklima i universitetsbygningerne. For at sikre let tilgængelighed og en åben arkitektur har vi integreret flere indgange til det indre gadeforløb. I den centrale bygning forbindes inde og ude via et nedsænket indre atrium og en tilsvarende udendørs gård skærmet af en amfiteatertrappe.

Bæredygtig universitetsbyggeri i menneskelig skala

Vi har samlet campus omkring et skærmet gårdmiljø, der forbinder campus med Kalmar havn. Gårdspladsen er udformet som en halvcirkel med amfi-siddepladser og direkte adgang til det indre atrium. Dermed skaber vi en glidende overgang mellem inde og ude med god plads til sociale begivenheder, her har blandt andet været afholdt koncert i forbindelse med Pride og velkomst arrangementer for kommende studerende. Universitetsbyggeriet understøtter samtidig Linneaus Universitetets stærke grønne profil. Arkitekturen er nemlig skabt ud fra en bæredygtighedsstrategi fokuseret på miljømæssig, økonomisk og social påvirkning af omgivelserne. Inde er de store træer et vigtigt bidrage til indeklimaet samtidig med, at de understøtter det sociale studiemiljøet ved at være et naturligt samlingssteder for de studerende. Bygningernes geometri er optimeret i forhold til dagslyset og solens skiftende placering i løbet af dagen. Det giver gode dagslys forhold i læringsmiljøet samtidig med at det minimere unødig opvarmning fra direkte sol på vinduesflader. Tagets solpaler bidrager til energiforbruget i bygningen og de blev taget i brug under byggeriet, så byggepladsen var drevet af solenergi. Udover solpaneler er tagene grønne og huser insekthoteller – begge dele vigtige bidrag til lokalområdets biodiversitet.

Verdensmål i universitetsbyggeriet

Linneaus universitetet i Kalmar er LEED guld certificeret og projektet tager dermed også højde for problematikker, der vedrører verdensmålene, selvom det ikke er designet til at realisere verdensmålene. Projektet adresserer verdensmål: 3: Sundhed og trivsel, 4: Kvalitetsuddannelse, 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst og 17: Partnerskaber for handling.

Client
Svea Fastigheter, Sweden
Area
22.000 m²
Year
2018
Location
Kalmar, Sverige
Collaborators
Tema Architecture & Landscape, WSP Group, Týrens
Images
Doug’n wolt, Christensen & Co
Users
Linné Universitet, Kalmar