Linne university
Linné university
Linné University
Linné University
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Linnéuniversity in Kalmar

University by the sea

In the heart of Kalmar, in south-east Sweden, Linnéuniversity unites the city’s study environments and teaching activities near the harbor front. In the maritime environment, the university stands out with its profile as an ecological, economically and socially sustainable building. The campus project comprises four faculties and include new buildings, renovation of several existing functions, a canteen and a library placed around a new unifying courtyard. The university is accessed via several entrances to each building, and the social space of the communal square continues inside in an atrium of double height. The atrium is the university’s large communal space, serving as a venue for social events, exhibitions and performances. The varying heights of the complex creates a sense of human scale in the large campus area. The small-scale architecture of the project draws references to the older parts of Kalmar, while the taller buildings establish a connection to the existing university buildings that house laboratories and Kalmar Maritime Academy.

A sustainable university in human size

We have placed campus around a shielded courtyard that connects campus with the harbor of Kalmar. The courtyard is shaped like a half circle with amfi seating and a direct acces to the inner atrium. In that way, we create a subtle transition between inside and outside with room for social happenings. There have in example been thrown concerts in relation to Pride and events for future students. In addition to that, the architecture supports the profile of Linnéuniversity as a green campus. The architecture is created with a sustainable focus on the ecological, economical and social print on the surroundings. Inside, trees create a fresh interior climate while supporting a great social environment as a place for gathering. The geometry of the building is optimized in relation to the sun and the moving sunlight throughout the day. This creates great daylight conditions for the learning environment and minimize unnecessary heat from direct sunlight. Solar panels on the roof support the energy consumption in the building and was already used when constructing the building, so that the energy used on the construction site came from the sun. Beside solar panels, green roofs contributes to a biodiverse neighborhood. The building is certified LEED gold.

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN.
We have worked with issues related to: SDG 3: Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 8: Decent jobs and economic growth and SDG 17: Partnerships for goals.

Client
Svea Fastigheter, Sweden
Area
22.000 m²
Year
2018
Location
Kalmar, Sweden
Collaborators
Tema Architecture & Landscape, WSP Group, Týrens
Images
Niels Nygaard, Linné University
Users
Linné University, Kalmar