Lund City Hall

A transparent municipality

Like a sculptural crystal, Lund City Hall is a welcoming low-energy building for the city’s citizens. Placed between the old city centre, a park area and the railway, the angular building creates a connection between different areas of the city. Here the vibrancy and life of the park flow into the gallery through the faceted glass façade. The transparency of the building creates an open social space where citizens and municipal employees can meet in the common gallery. The City Hall houses Lund’s municipal administration, with public access to the reception desk and citizens’ service on the ground floor. From the ground floor, there are views up through the building, while the office floors are deep enough for guests not to feel watched. From the roof top café and adjacent terraces there are views right across the old part of the city. Built from healthy, eco-friendly materials and with an advanced energy concept incorporating natural ventilation, solar energy, groundwater cooling and green roofs, Lund City Hall is the most sustainable town hall in Sweden.

 

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN.
We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 7: Affordable and clean energy, SDG 8: Decent work and economic growth, SDG 11: Sustainable cities and communities, SDG 12: Responsible consumption and production and SDG 17: Partnerships for the goals.

ClientLunda Fastigheter
Area13.500 m²
Year2014
LocationLund, Sweden
CollaboratorsRambøll (SE), Structor
ImagesAdam Mørk
UsersLund Municipality