ørestad skøjtehal
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Ørestad Ice Rink

A translucent cooler

"It is such a modern Ice Rink with advanced technology, multible climate zones, reusable ice and a lot of club facilities. We are happy that Copenhagen Lions will get their own home court and that they also will be the ones to run the rink."

Says Mayor, Frank Jensen (S).

Ørestad Ice Rink is designed as a visually open complex for sporting activities on ice. In an urban area with many public institutions, and close proximity to nature, the ice rink is a venue where people come together irrespective of their sport, age and sporting level. With its transparent glass, translucent glass, wooden lamellae and wood-clad sections, the façade creates an exciting transition between the indoor and outdoor environments, giving the hall an organic feel as well as hint at its ice-cold interior. The design challenges the traditional view of an ice rink as a very introvert building, due to the strict temperature requirements. We have optimized the geometrical design of the bulding in a way that ensures a visual openness and on the same time an energy efficient building, with a minimum of fluctuation in temperature on the ice. In addition to that, we have worked with flexibility as an important part of the building, so that expansions of i.e a V.I.P area and an extra skating rink is possible in the future

Ørestad Ice Rink is a part of the local environment

In the sports architecture we have created a meeting point for community and fellowship, where athletes of ice sports can meet across sex, sports field, age and level of ambitions. Ørestad Ice Rink houses both elite athletes and people who wishes to enjoy sports as a hobby. The ice rink is designed with a focus on the geometrical placement of the building in proportion to the cardinal direction and the building’s neighbors , where especially Royal Arena takes a lot of sunlight. We use the shadows actively in the design so that the glass facades that opens up directly into the ice rink are not affected by the sun, but still brings in daylight and provide the users with a great view of the cityscape. In that way, the skaters are also visible for the citizens of the local area which is an important part of the external design and concept. An inner walkway runs along the building’s east-facing transparent facade, which allows people to see the athletes on their way onto the ice from the changing rooms. In the same way, an outdoor path allows the life of the hall to trickle out into the surroundings where spaces for relaxing and interacting with the architecture are placed along the perimeter of the building.

“Normally you walk around in blindness in the corridors. Here you can actually see daylight and you can watch the world outside all the time.” Says Mogens Friborg, Vice-president of Copenhagen Lions.

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN.
We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 7: Affordable and clean energy, SDG 8: Decent work and economic growth, SDG 11: Sustainable cities and communities, SDG 12: Responsible consumption and production, SDG 13: Climate action and SDG 17: Partnerships for the goals.

Client
Copenhagen Municipality
Area
6000 m²
Year
2016
Location
Ørestad, DK
Collaborators
Norconsult, PK3 Landscape
Images
Adam Mørk, Christensen & Co. Architects
Users
Copenhagen Lions