Østerbro Ice Rink

Starting an urban area

At an old industrial part of Copenhagen, Østerbro Ice Rink will drive the development of an entirely new urban area, including housing and cultural venues. Architecturally, Østerbro Ice Rink creates a link between the neighborhood’s history, elongating the industrial design tradition of the area in a contemporary concept for an open inviting house, inspiring by-passers to take part of the activities inside. Upon entering the building, the ice is visible through large screen doors and via the combined café and skate rental area, which is open towards both the arrival area and the ice rink. The café is the warm social epicenter of the house, highlighted by the café’s warm wooden design. A pathway with an overhead balcony stretches along the building’s southern side; here panoramic windows open up the life of the building towards the surroundings. Changing rooms are placed on the ground floor, making the athletes visible as they enter and exit the ice. Along the balcony at the first floor, all the club facilities of the house are accessible. Inside the ice-cold center of the house, raw concrete surfaces and aluminum become the cool functional counterweight to the warm wooden social area of the café. In addition, the ice rink holds a unique feature: large panoramic windows facing northern, connecting the sporting activities of house with the nearby football fields with the huge power station, Svanemølleværket, on the horizon.

“It is a high priority for me that we build sports facilities for the Copenhageners. With the new ice-skating rink, we get fantastic frames for great pleasure for both small and big skating Copenhageners. At the same time, the skating hall will provide a vibrant cultural and leisure life for the new urban area of the Eastern Gasworks District” – Says Mayor of Copenhagen, Frank Jensen.

 

Østerbro Ice Rink a driver for community

Ice rinks are traditionally closed of and often appear seperated from the surrounding city’s social space. In contrast Østerbro Ice Rink opens up for visual connections between the hall’s interior and the exterior city scape. The high degree of visibility encourages young and old to participate in the activities on the ice. We work with an architectural concept where the architecture creates synergy and cross-pollination between the users of the hall and the citizens of Copenhagen. To achive this, Østerbro Ice Rink is designed to be  a cultural catalyst that urges by-passers to step closer and interact with the architecture, and even participate in the activities on the ice. With its architecture, the ice rink creates a connection between the athletes at Østre Anlæg’s sports facilities, as the skating athletes on the ice can see the football players peek up to the overlooking dance hall at the first floor.

 

How the ice rink  design addresses the Sustainable Development Goals

For Østerbro Skøjtehal, we have created an architectural concept with integrated sustainability. The result is a project with energy-efficient architecture, where cooled areas are shielded from heated social zones. We work with durable and robust materials that require a minimum of maintenance. The geometric shape and placement on the building site is optimized according to daylight to ensure a healthy and energyoptimized indoor climate, including avoiding direct sunlight at the ice. In the icerink we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals. We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 5: Gender equality, SDG 6: Clean water and sanitation, SDG 11: Sustainable cities and communities, SDG 12: Responsible consumption and production and SDG 13: Climate action.

ClientCopenhagen Municipality
Area5200 m² / 7.800 m² for parking
Year2021
LocationCopenhagen, Denmark
CollaboratorsRambøll, DEAS, CASA
ImagesChristensen & Co.