Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Roskilde Technical College

An interdisciplinary gallery

“Here the winning proposal is a worthy winner. The winning proposal is designed to open up to the north, that is, the entire Musicon area with large glass sections illuminated from behind by daylight from the south. To the south, and thus to the motorway, the workshop halls are laid. In this way, the building also forms a noise wall to the delight of the entire Musicon area. The proposal is designed so that it can be built in four stages.”

Tells Chairman of Roskilde Technical School, Johnny Damsted Andersen.

Through a north-facing glass façade, a fluid transition is created between Roskilde Technical Collage and the pulsating life of ‘Musicon’, Roskilde’s new urban district. The multi-faceted façade is made of galvanised metal and creates a dynamic interplay with the changing colours and varying intensity of the light. The prism-shaped crooked building is both a significant landmark, that strengthens the identity of the school, but also have the physical benefit of shielding the the neighborhood from traffic noise. The technical school is home to web-integrators and graphic designers. From the main entrance, there is a clear view of the galleries on each level, behind which the building’s functional interior opens. Lightweight stairways rise through the open space revealing wood-clad balconies with open study zones designed for group work. This is also where the workshop-style classrooms are located, designed to challenge the idea of the classroom as a rectangular room with a blackboard. The interior of the school is designed with a raw workshop look, both in the classrooms but also in the common areas. The shape of the building creates almost af zig-zag flow which ensures that there’s no long corridors. Instead, the rooms are big with high ceilings and corners where the students can create a nice and quiet study area for themselves. A great staircase with flexible purposes is located by the entrance where students can gather. At the top of the building two large roof terraces are offering magnificent views of the local area – in the summer it is possible to cast your glance across the highway to the massive ‘Roskilde Festival’.

Multidisciplinary teamwork is important

At Roskilde Technical Collage the architecture unites the many educations in one atrium, which connects all floors and functions in the house. The untraditional school building creates an attractive learning environment, that supports the multidisciplinary work between professions. When the students enter the building, they are met by a large, open hall where it’s possible to see all the way up through the different floors. A great staircase for gathering is located in the entrance with acces to different common areas. Wherever the students and employees are they have acces to common areas with small kitchens, rooms for group work, and a gallery where they can meet and sense the city life outside. The wood cladded balconies with open zones for group work are internally connected to light staircases that leads the students around in the gallery.

“The committee unanimously nominates this project as winner, because it so greatly counter the wish of an iconographic building that supports the thought of a school where the different profession’s work interplay with each other and with the outside world.” Description from the committee.

Roskilde Technical Collage is designed to grow

In 2019 we started the second fase of the construction of Roskilde Technical Collage. Already when we won the project in 2014 the architecture was divided in different stages so that the building could grow simultaneously with the needs off the users. In the next fase of the project we are adding more to the primary geometry in a way that unites the old and the new part. In that way Roskilde Technical Collage will still be one united school. For the new part we are reusing materials from the first fase of the project both for the facade and for the interior. From the beginning we designed with the principal of disassembly which now makes it possible to minimize the construction waste and also the need of new materials.

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN.
We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 7: Affordable and clean energy, SDG 8: Decent work and economic growth, SDG 11: Sustainable cities and communities and SDG 17: Partnerships for the goals.

Client
Roskilde Technical School
Area
17.000 m²
Year
2013
Location
Roskilde, DK
Collaborators
Kragh & Berglund, Niras
Images
Adam Mørk, STAMERS KONTOR