college architecture
college architecture
college architecture
college architecture
college architecture
college architecture
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Spijkenisse MY college

vibrant learning

The collaboration between Christensen & Co and our office NEXT architects fostered the creativity and energy of all stakeholders by marrying the knowledge and resources of both offices into a new successful vision and design for MY college. 

Marijn Schenk, Architect and partner, NEXT architects.

MY College is a university college with 450 students, located in the suburb of Spijkenisse near Rotterdam. A unique part of MY College is the close connection between teachers and students. Through dialogue, they collaborate on creating a teaching course that is adapted to the student’s specific wishes and needs. The architecture supports this close collaboration through the many bright and quiet spaces for smaller groups.

Open college architecture

Inside the building, there are high ceilings and natural daylight coming in from skylights in the roof. The atrium at the entrance contains everything from theatre stage to lecture areas, providing room for both performance and teaching. The large atrium is double-high with smaller group rooms that hover in the air, giving the room a dynamic expression.

Different learning environments

At Spijkenisse MY college, students can choose subjects within cooking, health, and the arts. Therefore, the building offers many opportunities for culinary and creative expression, as well as smaller study rooms for deep concentration and traditional classrooms for general theory. The college architecture ensures that students can explore their talents and skills whilst having a close connection to society. To achieve this, we have created three different types of learning environments:

  • MY BASE with theory rooms and co-creating practice rooms for large groups
  • MY SQUARE providing learning spaces for student interaction and corridors that support smaller interactions between students
  • MY CAVE offers private study rooms and quiet places where students can retreat and do individual work

In the overall structure, the simple floor plan is essential in supporting easy and intuitive way-finding in the house. The plan is designed to guide students to the classrooms, whilst giving the teachers an unimpeded overview of the building.

Added value for the surroundings

The building’s façade is open and inviting with large windows and warm materials. On all sides, the college architecture features a unifying layout by using wooden lamellae with no closed-off façades, allowing daylight to flow into the building. The main building of MY college connects with the local context, while the gymnasium – located at the top of the building – becomes a visible and distinctive landmark in the urban landscape.

A stimulating learning environment

We’ve created a learning environment based on the architectural concept of No Dead Ends, which is ideal for spontaneous student interaction. All hallways are long and lead to new places in the building, supporting a vibrant study environment with many informal meetings. In the central Learning Loop, we create various spatialities that support different levels of focus. This makes it easy for students to find spaces that correspond with their needs for concentration and group work.

Sustainable ambitions in the college architecture

Besides the integration of energy efficiency and circularity to meet high sustainability standards, MY college is also designed as a stimulating and attractive learning environment. We’ve screened the project for potentials for minimizing negative effects and increasing positive impacts on sustainability in accordance with UN’s 17 Sustainability Development Goals.

Client
HEVO on behalf of Spijkenisse municipality
Area
4.150 m2
Year
2023
Location
Spijkenisse, Netherlands
Collaborators
Next Architects