Viby culture house and library

Viby Culture House & Library

An urban living room

The small town of Viby in Denmark is getting a brand new culture house and library, a new living room for the town. The overall architectural concept of the culture house is that the building will be a place for lingering and staying, as well as a be short-cut permeating the urban space of the town. To achieve this the social zones and the openness of the architecture play a key role. At the ground floor, citizen services, café, flex-room for workshops are placed. Thus, ensuring an open and dynamic space with synergy between the different activities of the house and easy access for the town’s citizens. The library is placed at the first floor of the cultural house. It is designed as an interconnected open floor with all spaces linked together. Here, the library sections – targeted adults, children, and tweens – are placed in close proximity to the local historical archive of the town. A central feature uniting the two floors are the double high spaces which allows visitors to get a sense of the life in the entire house.

Viby library and culture house will be all an open meeting place for all citizens. Here you can participate in creative activities, go in search for knowledge, history or learn about the development of the local area. Says Chair of the Culture and Sports Committee, Claus Larsen.

Past and future meet in the architecture

With the new library and culture house, Viby gets a cultural building where color, scale, and choice of materials are clearly inscribed into the area’s existing architecture and in the future plans for the town. Viby has already implemented several new urban plans for the local area, and it has been important that the cultural house supports and strengthens these plans. Thus, the new building becomes the epicenter of the urban space, unifying the many new initiatives in the cityscape. At the same time, the building draws it’s architectural references to the history of the town. As an example, the input for the facade comes from the cooperative dairy plant that was previously placed at the site. The gable of the culture house with the distinctive roofs is a modern interpretation of the dairy’s profile in the cityscape, while the façade’s white ceramic tiles is a reference to the dairy plant’s industrial wall tiles.

Sustainability and SDGs at the culture house

The project has high ambitions for sustainability and the project is set to be certified within the DGNB sustainability system. In this project, the architectural team has worked with a vision for sustainability that includes a focus on materials, a resource-conscious concept for an energy-efficient building and a building that can strengthen an active local community, creating a space for the many kinds of activities that will take place in the new cultural house and library.

We work with a dialogue-based approach to sustainability, linking the UN Sustainable Development Goals and the DGNB-system. This way sustainability become a design driver for solutions addressing both environmental, social and economical aspects of sustainability while at the same time ensuring high architectural quality. This approach also creates a solid foundation for a strong ownership of the project by the local community.

ClientMunicipality of Roskilde
Area1400 m2
Year2021
LocationViby, Denmark
CollaboratorsPrimus Architects, Sted Landscape, Orbicon engineers
ImagesEDiT - architectural visualization studio, Christensen & Co.