Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Inspiration Uppsala

community based active living

"The basic ambition of the project is to integrate housing construction with the rich supply of meeting places in the surroundings and to further strengthen the character of the district with their pronounced common context. The house's generous multi-level recreation room, rooftop meeting places, green spaces and training areas provide great opportunities for spontaneous meetings. Building volume, consistently shaped by a repetitive and well-proportioned modular system, offers innovative and quality-executed apartment solutions.”

Jury's motivation for awarding the project winner of the Housing Award 2018.

The price winning student accommodations, ‘Inspiration Rosendal’, are located close to the forrest at the outskirts of Uppsala. The triangular architecture of the building is on the same time a visible design signature as well as a functional initiative to protect the inner courtyard. The  bay windows on white facade creates a significant pattern that manifests the building as a sculptural and recognizable part of the city. ‘Inspiration Rosendal’ holds 350 designed one-room-apartments, which offers light airy homes for the city’s youth. The appartements vary from 27 m² to 38 m². Despite the fairly small sizes they offer a unique spatial quality with a ceiling height of 3,7 metres which makes them feel spacious. Due to the extra ceiling height the apartments all have loft-sleeping spaces, panoramic windows and balconies, all creating open and comfortable living quarters with generous amounts of daylight.

Student accommodations as the setting for the community

The architecture of the student accommodations is designed to expand the community by creating the right environment for learning and social gathering. This, in particular by creating a central communal roof for common activities. Here green recreational spaces are mixed with activity spaces, a basketball court and a running track with grand views of the city and surrounding nature. In wintertime the running track can also be used for skiing. A fitness centre spirals up through the building, connecting the entire house from the communal roof to the street level facilities, which includes a café, a restaurant and a supermarket. Inside the triangular building, a small open courtyard ensures that each apartment has more than one source of daylight as well as an inner area for social activities. Below the building, the basement has parking spaces for cars and more than 400 bike cycles.

Sustainable student accomodations

The architecture of the student accommodations also focuses on sustainability – both socially, within the buildings environmental print and energy consumption. We have integrated screens in the facade, which inform the house residents about the energy consumption in real time. The energy consumption is kept at a minimum by combining the use of heat from the rocky ground with a fully digitized temperature regulating system and individual measurements that are accessible for the house residents through a user friendly app called TMPL.

How the project addresses the Sustainable Development Goals

In the project we have worked with issues related to the Sustainable Development Goals. However, the project was not designed to address the global goals, as it was created before the goals were adopted by the UN. We have worked with issues related to: SDG 3: Good Health and well-being, SDG 4: Quality education, SDG 7: Affordable and clean energy, SDG 8: Decent work and economic growth, SDG 11: Sustainable cities and communities, SDG 12: Responsible consumption and production, SDG 13: Climate action and SDG 17: Partnerships for the goals.

Client
Rosendal Bostäder DAB
Area
21.000 m²
Year
2017
Location
Uppsala, Sweden
Collaborators
Jernbron architects - Uppsala, Byggteknik Stockholm, Rambøll Uppsala
Images
Janne Jansson
Awards
  • Our student housing in Uppsala was awarded the Swedish architectural prize Bostadspriset 2018